Tulevaisuudessa sinun ei tarvitse omistaa autoa

Liikkuminen palveluna -ajatuksen taustalla ovat vaikuttaneet teknologinen kehitys ja toisaalta ilmastotavoitteet. Teknologia mahdollistaa esimerkiksi autojen avaamisen kännykällä sekä tietojen jakamisen eri liikennevälineiden kesken. Ilmastotavoitteet taas pakottavat meidät miettimään liikkumistapojamme uudestaan.

Mutta miten liikkuminen palveluna vaikuttaa käytännössä? Muuttuuko katukuva tulevaisuudessa parkkipaikattomaksi? Miksi tulevaisuudessa ei tarvitse omistaa autoa? Miten liikkuminen helpottuu maaseudulla? Miksi Suomi on kehityksen edelläkävijä?

Vieraina OP:n liikkumisen palveluista vastaava hankejohtaja Sonja Heikkilä sekä liikenne- ja viestintäministeriön osastopäällikkö, ylijohtaja Olli-Pekka Rantala. Keskustelua johdattelee ministeriön viestintäjohtaja Susanna Niinivaara.

Kaiken ei kuitenkaan tarvitse muuttua nopeasti. Keskustelun osallistujat kertoivat kukin ajattoman vinkin, joka soveltuu yhtä hyvin tähän päivään kuin huomiseen.

Olli-Pekka Rantalan vinkki: Martti Häikiön kirjoittama Alkuräjähdys on kirja, joka kertoo matkaviestinnän kilpailun avautumisesta 1980-luvulla. Kirjan kuvailemissa tapahtumissa on paljon yhtäläisyyksiä nykyhetkeen ja kirja tarjoaa hyvää perspektiiviä muutoksen nopeuteen.

Sonja Heikkilän vinkki: Muutos on nopeaa, mutta ihmisten perustarpeet olla ihmisten kanssa ja toteuttaa itseämme pysyvät samoina. Erityisen kiinnostavaa on, miten kyetään yhdistämään perustarpeet ja uudet palvelut. Tämän takia käyttäjän näkökulmaa ei pitäisi unohtaa.

Kirjoittanut: Impulssi-podcast