Miten ilmastonmuutos torjutaan?

Impulssi-podcastin viidennessä jaksossa kysytään, mitä ilmastonmuutoksen torjumiseksi on tehty ja voidaan tehdä tulevaisuudessa. Mitä tavoitteita Suomella on, olemmeko myöhässä ja miten liikennepolitiikalla voidaan vaikuttaa ilmastonmuutokseen?

Vieraina yrittäjä ja kansanedustaja Antero Vartia sekä liikenneneuvos, johtaja Sabina Lindström liikenne- ja viestintäministeriön verkko-osastolta. Keskustelun ohjaksissa ministeriön viestintäjohtaja Susanna Niinivaara.

Valtioneuvosto julkaisi marraskuussa 2016 vuoteen 2030 ulottuvan kansallisen energia- ja ilmastostrategian. Strategiassa määritellään toimia, joilla Suomi saavuttaa EU:n yhteiset päästötavoitteet ja etenee kohti kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä 80−95 prosentilla vuoteen 2050 mennessä.

Suurten muutosten vastapainoksi keskustelun osallistujat kertoivat ajattoman vinkin, joka soveltuu yhtä hyvin tähän päivään kuin huomiseen.

Antero Vartian vinkki: Koska maailmassa voi aina tehdä kaiken paremmin, tekeminen ei koskaan lopu kesken. Muutos pitää sisällään paljon epävarmuutta, mutta muutoksen mahdollisuus on helpottava tekijä.

Sabina Lindströmin vinkki: Rauhoitutaan, pysähdytään ja kuunnellaan omaa sydämen sykettä. Välillä pitää opetella hiljentämään tahtia. Omia pattereita lataamalla saataisiin fiksumpia päätöksiä ja järkevämpää toimintaa kaikessa.

Susanna Niinivaaran vinkki on lainaus Myrskyn jälkeen -televisio-sarjan Jarkko Larssonilta: ”Tarvitaan silminnäkijöitä, jotta voi olla armoa. Ketään ei saa sulkea ulos, koska kaikesta, aivan kaikesta, voi toipua. Myös tästä.”

Kirjoittanut: Impulssi-podcast