Lohkoketjun avulla palveluita luodaan ilman välikäsiä

Impulssi-podcastin kuudennessa jaksossa pohditaan blockchainin eli tuttavallisemmin lohkoketjun käsitettä. Jaksossa lohkoketju määritellään yksinkertaisesti tietokannaksi, johon on mahdollista tallentaa Twitter-viestin pituinen merkkijono ja joka toisaalta automatisoi ihmisten välistä luottamusta. Mitä tämä siis käytännössä tarkoittaa?

Jaksossa kysytään muun muassa, minkälaisia käytännön sovelluksia lohkoketjuteknologialla voi luoda. Onko lohkoketjun syntyminen yhtä suuri mullistaja kuin internet on ollut? Mitä merkittävää lohkoketjut tuovat ihmisten arkeen? Minkälaisia vaikutuksia lohkoketjuteknologialla on yhteiskunnallisesti?

Vieraina keskustelemassa työelämäprofessori, tutkijatohtori Timo Seppälä sekä Liikenne- ja viestintäministeriön ylitarkastaja Tuomas Kaivola. Keskustelua johdattelee ministeriön viestintäjohtaja Susanna Niinivaara.

Kaikkien asioiden ei tarvitse muuttua nopeasti. Keskustelun osallistujat kertoivat kukin ajattoman vinkin, joka soveltuu yhtä hyvin tähän päivään kuin huomiseen.

Timo Seppälän vinkki: Pitää ymmärtää, että muutoksella on aina tietty aikataulu. Nyt olemme jälleen uuden teknologisen syklin alkuvaiheessa ja meidän täytyy aktiivisesti kokeilla erilaisia teknologioita. Ei pidä ennakkoon tehdä päätöksiä siitä, mikä on suurin muutos: se voi olla lohkoketju, tekoäly tai sitten jotain ihan muuta.

Tuomas Kaivolan vinkki: Posiitivista uskoa suomalaiseen osaamiseen ja innovaatiokykyyn. Designmuseossa  on ollut esillä näyttely tulevaisuuden kaupungista, ja näyttelyssä uudet suomalaiset liikennestartupit elävät sulassa sovussa vanhojen Aallon, Ratian ja Virkkalan teosten kanssa. Tämä osoittaa, että näillä startupeilla on potentiaalia tulla välittömiksi klassikoiksi.

Susanna Niinivaaran vinkki: Välillä on hyvä kävellä merenrantaan ja tuijottaa merelle näkemättä vastarantaa. Samalla voi miettiä ihmisiä, jotka ovat pohtineet rannalla ihmiskunnalle tuntemattomien maiden löytämistä – ja jotenkin lopulta ne löytäneet.

Kirjoittanut: Impulssi-podcast