Onko sinunkin työparisi tulevaisuudessa robotti?

Impulssi-podcastin seitsemännessä jaksossa tarkastellaan robotiikkaa ja robotisaatiota. Minkälainen ilmiö robotisaatio on ja miten se vaikuttaa elämäämme? Minkälaista robotisaatiota ja minkälaisia robotteja on olemassa jo nyt? Millä tavoin robotit vaikuttavat terveydenhoidon ja liikenteen aloilla? Entä mitä eettisiä kysymyksiä robotisaatioon liittyy?

Lisäksi jaksossa pohditaan, kuinka Suomi voi tulla tulevaisuudessa robotiikan kärkimaaksi. Minkälaisia toimia kärkimaaksi eteneminen vaatii ja minkälaisia uusia elinkeinoaloja kehityksen myötä nähdään?

Vieraina keskustelemassa tietokirjailija, Robotics Finlandin perustaja Christina Andersson sekä Liikenne- ja viestintäministeriön tietoliikennetoimintayksikön johtaja Päivi Antikainen. Keskustelua johdattelee ministeriön viestintäjohtaja Susanna Niinivaara.

Kaikkien asioiden ei tarvitse muuttua nopeasti. Keskustelun osallistujat kertoivat kukin ajattoman vinkin, joka soveltuu yhtä hyvin tähän päivään kuin huomiseen.

Christina Anderssonin vinkki: Andrew McAfee‎n ja Erik Brynjolfssonin kirja Machine, Platform, Crowd: Harnessing Our Digital Future, joka lähestyy robotisaatiota mielenkiintoisesta näkökulmasta. Pitäisi ajatella, että robotiikkaa ja tekoälyä tulee suunnata sinne, missä inhimillinen virhe voi aiheuttaa ongelmia – suuria tai pieniä.

Päivi Antikaisen vinkki: Maija Lunden Mehiläisten historia, joka kertoo mehiläisten katoamisesta ja sen vaikutuksista maapallolla. Tarvitaan älykkyyttä, jotta pystytään välttämään tämän tyyppiset virheet. Lisäksi täytyy pitää inhimillisyydestä ja ihmisyydestä kiinni.

Susanna Niinivaaran vinkki: Vaikka kuinka asiat muuttuvat, on hyvä mennä välillä tavalliseen teatteriin. Jos saisi valita yhden näytelmän, joka jää kaiken muutoksen keskellä jäljelle, se olisi Anton Tšehovin Kirsikkapuisto. Näytelmä kertoo ihmisistä, jotka eivät huomaa maailman muutosta ympärillään – mutta ovat tästä huolimatta aivan mukavia ja kivoja ihmisiä.

Kirjoittanut: Impulssi-podcast