Tulevaisuudessa sinäkin saatat matkustaa juhannuksena karaokejunalla

Impulssi-podcastin yhdeksännessä jaksossa pohditaan rautatieliikenteen tulevaisuutta. Suomi avaa tulevina vuosina rautateiden henkilöliikenteen kilpailulle. VR:n yksinoikeudesta liikennöidä Suomen rataverkoilla luovutaan ja markkinoille tulee mukaan uusia toimijoita.

Miten raideliikenne avataan markkinoille? Minkälaisia vaikutuksia sillä on matkustajien arkeen? Miten rautatiepalvelut muuttuvat? Entä hinnat? Miten rautatieliikenteen avaaminen markkinoille vaikuttaa koko suomalaiseen liikennejärjestelmään?

Vieraina keskustelemassa Aalto-yliopiston markkinoinnin työelämäprofessori Lasse Mitronen sekä Liikenne- ja viestintäministeriön markkinayksikön johtaja Laura Eiro. Keskustelua johdattelee Liikenne- ja viestintäministeriön viestintäjohtaja Susanna Niinivaara.

Kaikkien asioiden ei tarvitse muuttua nopeasti. Keskustelun osallistujat kertoivat kukin ajattoman vinkin, joka soveltuu yhtä hyvin tähän päivään kuin huomiseen.

Lasse Mitrosen vinkki:

Niin markkinointi kuin terveydenhuollon palvelut ovat muuttuneet yksilöllisemmiksi ja samalla tavalla yksilöllinen joukkoliikenne kasvaa. Joukkoliikenteen uudet ratkaisut sopivat yksilölliseen tarpeeseen kuin nenä päähän.

Laura Eiron vinkki:

Liikkumisen helppouden toivoisi parantuvan. Liikkumisen tarve ei katoa mihinkään, mutta tulevaisuudessa päästään yhtä personoidumpiin palveluihin. Niiden myötä jää aikaa keskittyä kaikkeen muuhun.

Susanna Niinivaaran vinkki:

Silloin tällöin kannattaa kokeilla yöjunien lumoa. Mikään ei ole hauskempaa kuin hypätä yhdessä kaupungissa junaan ja herätä seuraavana aamuna toisessa kaupungissa – parhaillaan toisessa maassa.

Kirjoittanut: Impulssi-podcast