Impulssi-Podcast: Toinen kausi (2019)

Impulssi podcast: Millaista on tulevaisuuden liikenne? - Toinen kausi, jakso 9

Millaista on tulevaisuuden liikenne?

Futuristi Perttu Pölönen sekä liikenne- ja viestintäministeriön lainsäädäntöneuvos Kirsi Miettinen pohtivat, millaista on tulevaisuuden liikenne ja miksi tulevaisuudesta keskusteleminen on tärkeää? Antti Ellosen vetämässä jaksossa mietitään myös sitä, kuinka hyvin Suomen lainsäädäntö mahdollistaa automaation kehityksen sekä sitä, miten ilmastonmuutos vaikuttaa kaikkeen. Entä vähentääkö digitaalisuus ihmisten tarvetta liikkua? Espoon Leppävaarassa käydään juttelemassa Sensible4-yrityksen varatoimitusjohtajan Tommi Rimpiläisen kanssa siitä, miksi tulevaisuudessa auton omistaminen on monelle tarpeeton ylellisyys. Insertin on tehnyt Ville Riste. Insertin on tehnyt Ville Riste. Perttu Pölönen suosittelee reittisovelluksia, jotka kertovat reaaliajassa julkisten kulkuvälineiden sijainnin. Kirsi iloitsee liikenteenohjausyhtiö Traffic Management Finlandista ja CaaS Nordicista, jotka avaavat dataa kehittäjien käyttöön ja edistävät tietojärjestelmien yhteentoimivuutta. Antti suosittelee Traficomin ylläpitämää verkkosivustoa tieliikennelaki2020.fi

Lue lisää
Impulssi podcast: Miten tieliikennelaki vaikuttaa liikenneturvallisuuteen? - Toinen kausi, jakso 8

Miten tieliikennelaki vaikuttaa liikenneturvallisuuteen?

Kun tieliikennelaki uudistuu kesäkuussa 2020, mitä tapahtuu liikenneturvallisuudelle? Menneisyyden kokemuksista oppia ammentavat ja tulevaisuuskuvia maalaavat poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Maria Hoikkala sekä Liikenne- ja viestintäministeriön yksikön johtaja Elina Immonen, joita jututtaa Antti Ellonen. Lisäksi kuullaan aikuisena uudelleen ajamaan opetelleelta Noora Jokiselta, miten ratin taakse asettuminen on muuttanut hänen perspektiiviään liikenteessä. Maria Hoikkalan suositus on Liikenneturvan sivusto ja Elina Immosen WHO GRSInfo -sovellus.

Lue lisää
Impulssi podcast: Kaikki mitä olet aina halunnut tietää liikennemerkeistä - Toinen kausi, jakso 7

Kaikki mitä olet aina halunnut tietää liikennemerkeistä

Miksi liikennemerkit näyttävät siltä kuin näyttävät? Miten paljon suomalaisilla on sananvaltaa niiden ulkoasun määräytymisessä? Ja voisivatko tulevaisuuden liikennemerkit olla emojeita? Helsingin yliopiston semiotiikan dosentti Merja Bauters ja yli-insinööri Mikko Karhunen Liikenne- ja viestintäministeriöstä keskustelevat Impulssi-podcastissa liikennemerkkien salaisesta kielestä Antti Ellosen kanssa. Tämän jakson kuultuasi tiedät, miksi liikennemerkit ovat sellaisia kuin ne ovat, miten liikennemerkit syntyvät ja mitä uusia liikennemerkkejä uudistuva tieliikennelaki tuo tullessaan ja miksi. Jaksossa vieraillaan Itä-Pasilassa, jossa Väyläviraston tieliikenteen ohjauksen asiantuntija Tuomas Östermania haastatteli Haaga-Helian opiskelija Päivi Kärnä. Merja Bautersin suositukset ovat BA Cómo llego eli Buenos Airesissa toimiva reittiopas sekä Aurat kartalla -palvelu Mikko Karhunen suosittelee: Europeana on Euroopan digitaalisen kulttuurin ja taiteen keskus, Liikennevalot.info puolestaan Kari Sanen ylläpitämä sivusto, jolla kerrotaan liikennevaloista pintaa syvemmältä.

Lue lisää
Impulssi podcast: Tieliikennelaki uudistuu! Miksi siitä kannattaa innostua? - Toinen kausi, jakso 6

Tieliikennelaki uudistuu! Miksi siitä kannattaa innostua?

Mistä uudessa tieliikennelaissa on kysymys? Mikä liikenteessä muuttuu ja miksi – ja mikä tarkkaan ottaen onkaan esteettömän kulun ja väistämisen välinen ero? Liikenneturvan toimitusjohtaja Anna-Liisa Tarvainen ja liikenneneuvos Kimmo Kiiski Liikenne- ja viestintäministeriöstä keskustelevat Antti Ellosen kanssa vuonna 2020 voimaan tulevasta uudesta tieliikennelaista. Jaksossa pistäydytään myös ajo-opettaja Timo Mäkisen kyydissä Järvenpään liikenteessä. Hänen haastattelunsa on toimittanut ja editoinut Haaga-Heliassa opiskeleva Osmo Rahikainen. Anna-Liisa Tarvaisen vinkki kuulijoille: ”HSL:n Reitti- ja aikataulupalvelu on erinomainen, luotettava ja hyödyllinen!” Kimmo Kiiski: ”Kiitos ja kumarrus Eduskunnan kirjasto sekä hyvä tiedonlähde liikenneaiheista, nimittäin European Transport Safety Council.”

Lue lisää
Impulssi podcast: Jos et lataa, et aja? - Toinen kausi, jakso 5

Jos et lataa, et aja?

Liikenne nojaa voimakkaasti fossiilisiin polttoaineisiin ja kuljettujen kilometrien määrä lisääntyy Suomessa. Miten saavutamme hiilettömän liikenteen? Entä minkälainen rooli sähköautoilla on liikenteen päästöjen vähentämisessä? Tulevaisuuden energia- ja liikenneratkaisuista keskustelevat liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin, valtiosihteeri Jari Partanen työ- ja elinkeinoministeriöstä, varatoimitusjohtaja Elias Pöyry Virta Globalista, sähkömarkkina-asiantuntija Heidi Uimonen Fingrid Oyj:stä ja Ilmastoveivi2019 kansalaiskampanjan perustaja Laura Kolehmainen. Juontajina ovat viestintäjohtajat Susanna Niinivaara LVM:stä ja Mikko Koivumaa TEM:stä. Impulssi-podcastin erikoisjakso on kooste LVM:n ja TEM:n SuomiAreena-keskustelusta 15.7.2019.

Lue lisää
Impulssi podcast: Pelastavatko mummot maailman? - Toinen kausi, jakso 4

Pelastavatko mummot maailman?

Isovanhemmat ovat kautta aikojen olleet tärkeitä lapsenlapsilleen. Ovatko mummot ja ukit nouseva ilmastonmuutoksen torjujaryhmä, joka pelastaa maailman lapsenlapsilleen? Entä minkälainen potentiaali uusilla palveluilla on liikenteen päästöjen vähentämisessä? Ilmastonmuutoksesta, isoäiti-ilmiöstä ja liikenteestä palveluna puhuvat kulttuuritoimittaja Kirsikka Moring ja erityisasiantuntija Saara Reinimäki liikenne- ja viestintäministeriöstä. Juontajana on viestintäjohtaja Susanna Niinivaara LVM:stä. Impulssi-podcastin kakkoskaudella aiheina ovat hiiletön liikenne ja uusi tieliikennelaki.

Lue lisää
Impulssi podcast: Onko ilmailu päästöpaholainen? - Toinen kausi, jakso 3

Onko ilmailu päästöpaholainen?

Lentäminen kasvaa vauhdilla ja päästöt uhkaavat karata käsistä. Minkälaisia keinoja päästöjen karsimiseen on? Mikä on valtion tehtävä? Entä miten kuluttaja voi kompensoida lentomatkansa päästöjä? Lentämisen päästöistä tekevät selvää akateemikko Markku Kulmala Helsingin yliopistosta ja ilmasto- ja ympäristöyksikön johtaja Päivi Antikainen liikenne- ja viestintäministeriöstä. Lisäksi taitelija Timo Wright kertoo, miksi lähtee matkalle maata pitkin. Juontajana on viestintäjohtaja Susanna Niinivaara LVM:stä. Impulssi-podcastin kakkoskaudella aiheina ovat hiiletön liikenne ja uusi tieliikennelaki.

Lue lisää
Impulssi podcast: Hiiletön liikenne – kenen ehdoilla? - Toinen kausi, jakso 2

Hiiletön liikenne – kenen ehdoilla?

Kenen ehdoilla fossiilisten polttoaineiden käytöstä siirrytään hiilettömään liikenteeseen? Kun liikenteen päästöjä vähennetään, jakautuvatko kustannukset oikeudenmukaisesti kaupunkien ja maaseudun kesken tai rikkaiden ja vähävaraisten kesken? Impulssi-podcastin vieraina ovat kulttuurituottaja Seppo Turunen Kainuun Sanomista ja kansliapäällikkö Harri Pursiainen liikenne- ja viestintäministeriöstä. Juontajana on viestintäjohtaja Susanna Niinivaara LVM:stä. Impulssi-podcastin kakkoskaudella aiheina ovat hiiletön liikenne ja uusi tieliikennelaki.

Lue lisää
Impulssi podcast: Onko pyöräily ihan oikeaa liikennettä? - Toinen kausi, jakso 1

Onko pyöräily ihan oikeaa liikennettä?

Pyöräliikenteen painoarvo on kasvussa, mutta miten pyöräilystä tehdään Suomen kaupunkiseudulla liikenteen valtavirtaa? Pitäisikö kevyt liikenne käsitteenä kuopata ja puhua yksinkertaisesti kävelystä ja pyöräilystä? Impulssi-podcastin vieraina ovat toiminnanjohtaja Matti Koistinen Pyöräliitosta ja liikenneneuvos Saara Jääskeläinen liikenne- ja viestintäministeriöstä. Juontajana on viestintäjohtaja Susanna Niinivaara LVM:stä. Impulssi-podcastin kakkoskaudella aiheina ovat hiiletön liikenne ja uusi tieliikennelaki.

Lue lisää